Ik lees graag en veel over Qigong. Er zijn boeken over Qigong en dan vooral over Zhi Neng Qigong die ik iedereen aan kan raden. In de eerste 4 kolommen staan de meest essentiële beschreven.

Maar ik houd ook van boeken die onderwerpen behandelen die raakvlakken hebben met Qigong en/of vanuit een ander perspectief tot conclusies komen die naadloos bij Qigong theorieën aansluiten. Vanaf de 5e kolom vind je dit soort boeken.

 

 

Begin met dit boek van Li Hongshi. De schrijver van dit boek was het hoofd van de leraren opleiding in het medicijnloos ziekenhuis van Dr Pang Ming. Li Hongshi komt elk jaar een paar weken naar Nederland om aan het Chi Neng Instituut les te geven en ik heb de eer gehad om voor elk level waar ik examen voor heb gedaan zijn workshops te volgen. Li verteld o.a. zijn persoonlijk verhaal over hoe hij met Qigong in aanraking is gekomen en ervaringen die hij met verschillende patiënten heeft gehad. Warm, liefdevol maar ook nuchter zonder zweverig gedoe.

Te koop bij het Chi Neng Instituut

Natuurlijk zijn de boeken die Dr Pang Ming heeft geschreven onontbeerlijk. Jammer genoeg zijn niet al Dr Pang Ming zijn boeken vertaald. De Harmonious Big Family uit Nieuw Zeeland hebben drie essentiële boeken van Dr Pang in het Engels uitgebracht.

The Methods of Zhi Neng Qigong bevat een nuchtere beschrijving van de methode zonder al teveel poespas met goede tips om je oefeningen te verbeteren.

Later Methods is bedoeld voor gevorderden die behoefte hebben aan extra technieken.

Paranormal Abilities gaat nog een paar stappen verder en beschrijft o.a. hoe je via Zhi Neng Qigong anderen kan leren genezen en hoe ver het menselijk potentieel kan reiken, en dat gaat ver voorbij wat we voor mogelijk houden.

The Theory of Hunyuan Whole Entity: Foundation of Zhineng Qigong Science

Dit boek gaat over de achterliggende wetenschappelijk onderbouwde theorie achter Zhi Neng Qigong van Dr Pang.  Het is behoorlijk taai, niet in de laatste plaats omdat dit boek een nogal academische vertaling heeft gekregen van het Chinees naar Engels.

Deze 4 boeken zijn in Nederland helaas alleen via Amazon te bestellen.

Het boek van de Maleise Qigong meester  Ooi Han Kean is een meer dan uitgebreide wetenschappelijke beschrijving van de traditionele Qigongvormen waaruit Zhi Neng Qigong door Dr Pang is gedestilleerd.

Het boek gaat ook diep in op de onderzoeken die men in China naar het effect van Qigong heeft gedaan. Niet alleen op de gezondheid maar bijvoorbeeld ook andere takken van wetenschap en op landbouw.

Het boek is niet echt toegankelijk en ook hier is het Engels nogal academisch, maar als je behoefte hebt om heel diep op de methode in te gaan is het wel een aanrader.

De leerboeken van het Chi Neng Instituut zijn een absolute aanrader. De methode wordt helder uitgelegd en de boeken zijn prachtig geïllustreerd en opgemaakt.  Wanneer je besluit om instructeur Chi Neng Qigong te worden zijn ze een absolute must.

Te koop bij het Chi Neng Instituut

Human Heart, Cosmic Heart - Thomas Cowan MD

Keer op keer krijg ik via boeken, leraren en soms ook online, informatie binnen waar ik helemaal paf van sta. Informatie waaruit blijkt dat ons lichaam nóg mooier werkt dan ik al dacht, nog beter in elkaar zit, en nóg meer verbinding heeft met andere levensvormen en verschijningen uit de natuur.

Het lezen van dit boek, en vooral de eerste hoofdstukken over hoe het hart nu écht werkt (het is helemaal geen pomp!!) deden de schellen van mijn ogen vallen en zorgden voor een compleet nieuwe kijk op ons mooiste en belangrijkste orgaan. Ik werd helemaal verliefd op mijn eigen hart! Wanneer ik gezonde, helende informatie uit een boek als dit tot me neem transformeert er echt iets in me. Het was ook letterlijk een pak van mijn hart. Het gaat de laatste jaren erg goed met mijn hart, maar nu voel ik me ineens extra fijn met dat magische orgaan.

Ik vroeg me altijd al af hoe een hart bloed kan pompen door kilometers aan aderen die ook nog uitmonden in minuscule haarvaten. Volgens Dr Cowan doet die dat op een heel andere manier dan wij altijd dachten.

Bloed bestaat voor 85% uit water en heeft daarmee ook de verschijningsvormen van water. Water vindt je in de natuur in 3 vormen: ijs, waterdamp en vloeibaar water. Uiteraard is het bloed vloeibaar. Bloed stroomt net als water: in de grote slagaderen stroomt het heel snel en met kracht. In de kleinere aderen een stuk langzamer en als het eenmaal uitmond in de haarvaten staat het even stil!!

In die stilstand geeft het voeding en zuurstof aan al onze lichaamscellen.

Hoe komt het bloed daarna weer in beweging? We zien over het hoofd dat water nog een 4e verschijningsvorm heeft. Dat is het ultradunne laagje met surface tension. Het laagje waardoor sommige insecten over water kunnen lopen. Dat laagje heeft een andere elektrische lading dan de lagen eronder. Langs de wanden van elke ader zit zo’n laagje met surface tension. En het afstoten en aantrekken die dit laagje veroorzaakt zet het bloed weer in beweging. Het hart helpt daarbij door een licht zuigende werking.

Ons hart en onze hele bloedsomloop heeft karakteristieken die je ook in bomen vindt. Op eenzelfde manier weet een boom sappen van de wortels tot 60 meter omhoog te brengen tot bladeren en weer te laten dalen naar de wortels.

Dit was maar een summiere weergave want het hart zorgt op nog veel meer manieren dat het bloed in beweging blijft. Het is allemaal zo mooi! En omdat je het op zoveel andere plaatsen in de natuur zo ziet gebeuren: in levende materie als bomen en planten, maar dus zelfs ook in de loop van beekjes en rivieren, maakt dat je de onderlinge verwantschap tussen ons hele wezen en de aarde nog duidelijker ziet. Iedereen die denkt dat mensen uiteindelijk afkomstig zijn van andere planeten heeft zijn ogen in zijn zak zitten!

Verder gaat Dr Cowan ook in op de mystieke kwaliteiten van het hart – hoe kan het dat het karakter van mensen die een harttransplantatie kregen veranderd? –  Hoe kan het dat we de mystieke kijk op ons hart verloren zijn, terwijl zoveel hoog ontwikkelde beschavingen het hart een veel belangrijkere plaats gaven; de Egyptenaren vonden het hart het belangrijkst en gooiden hersenen weg bij het mummificeren –  Daarna beschrijft hij uitgebreid hoe hartaanvallen ontstaan. En dat schijnt ook heel anders in zijn werk te gaan. De medische wetenschap houdt momenteel vast aan ideeën waar heel veel cardiologen al langer vraagtekens bij zetten en niet voor niets.

Lees dit boek! Ook als je nooit hartklachten hebt gehad! It’ll blow your mind!

 

Rest me op te merken hoe jammer het is dat dit soort boeken steeds minder vaak in het Nederlands vertaald worden. Ook Human Heart, Comic Heart is alleen in het Engels beschikbaar

Gabor Maté

De boeken van Gabor Maté zijn een must voor iedereen die met zijn/haar eigen healing bezig is, anderen wil helpen helen of zelf een medische professie heeft.

In ‘wanneer het lichaam nee zegt’ gaat Gabor Maté vooral in op het hoe en waarom mensen met een groot empathisch vermogen zo vaak aan chronische ziektes lijden. Het heeft veel te maken met jezelf teveel wegcijferen, niet je grenzen kennen en het onvermogen om voor jezelf op te komen.

‘De Mythe van normaal’ kwam bij mij over als de overtreffende trap van ‘Wanneer het lichaam nee zegt’, maar beide boeken geven een goed inzicht waarom chronische aandoeningen nu eigenlijk ontstaan en hoeveel dat met onze psyche en emoties te maken kan hebben. Alle trauma die je veilig weg probeert te stoppen kaatst uiteindelijk als een boomerang naar je terug en als je pech hebt en het allemaal te lang laat sudderen kan dat resulteren in aandoeningen die je lichaam letterlijk wegvreten.

Deze boeken hebben zoveel raakvlakken met hoe Qigong beoefenaars over ziekte en heling denken dat het ondoenlijk is om ze hier allemaal op te noemen.

Soms is het ronduit ontnuchterend in hoeverre de moderne wetenschap steken laat vallen en hoe bewerkend taal kan zijn bij het verklaren van het waarom van aandoeningen en het stellen van diagnoses. Emoties worden bij de verklaring waarom ziektes ontstaan niet meegeteld omdat je ze domweg niet kan meten. Tegenwoordig zullen maar weinig moderne artsen ontkennen dat emoties en trauma onze gezondheid kunnen beïnvloeden maar verder kunnen ze er niet veel mee. Een psychiater of psycholoog kan weer veel met emoties, en heeft een arsenaal aan mogelijkheden om geestespijn te verlichten,  maar vindt het weer lastig om het verband tussen psychisch lijden en chronische ziektes te duiden.

‘Over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij’ is de ondertitel van ‘De Mythe van normaal’ en dat sprak mij persoonlijk meteen erg aan. Er zijn zoveel mechanismen in onze samenleving die trauma bevorderend zijn. Bijvoorbeeld het feit dat er zoveel nadruk wordt gelegd op competitie en onderlinge concurrentie terwijl samenwerking juist altijd al de eigenschap was die ons als mensheid het verst vooruit heeft gebracht. Aan hoeveel organisatie ben ik intussen niet verbonden geweest waar door machtspelletjes en gewonde ego’s massa’s mensen in de ziekteboeg verdwenen? Verder worden we allemaal steeds meer opgejaagd om te (blijven) presteren; desnoods tegen de klippen op. De werkdruk stijgt nog steeds, het bestaan is een stuk onzekerder geworden nu zoveel mensen als zelfstandige (moeten) werken, werkcontracten voor het leven niet of nauwelijks nog bestaan en iedereen gek gemaakt wordt door het middelmanagement.

Gelukkig is het niet alleen doom and gloom bij Gabor Maté maar ziet hij ook goede tendensen. Heel vaak zijn dat oude wijsheden die weer opgepakt worden. Zijn verhaal over de Sjamanen die hij in Peru bezocht is hartverwarmend, alleen al omdat Gabor zichzelf absoluut niet spaart wanneer hij verteld dat deze medicijnmannen en vrouwen hem buiten de groep hielden omdat hij te zware energie bij zich droeg. Deze groep bestond uit westerse artsen en therapeuten. De verbazing van de Sjamanen dat deze westerse artsen niets deden om de zware energie die ze van hun patiënten over namen weer los te laten. Daar kan je als Qigong leraar ook het nodige van opsteken.

In dit boek wordt een van de belangrijkste doelen beschreven die we via het beoefenen van Qigong willen bereiken: het loslaten van oude patronen die ons niet meer dienen of voeden, maar tegenhouden en energie kosten. Qi (energie_) accumuleren is niet moeilijk; oude energie (patronen) loslaten blijkt vaak heel lastig.

Dit boek las ik met veel plezier en mijn conclusie was dat de vloeibare staat die in Flow wordt beschreven precies hetzelfde is als de Qigong staat waar Dr Pang over schrijft. Qigong is uiteraard niet de enige manier waarop je deze staat van in het moment leven kan bereiken.

Op een wat toegankelijkere manier beschrijft de dochter van Bruce Lee deze staat van vloeibaarheid. Uiteraard vooral vanuit het perspectief van martial arts, maar o.a. de beschrijving die Shannon Lee geeft van hoe je een intentie neerzet is prachtig verhaald en heerlijk eenvoudig.

Wat mij betreft is grounded spirituality een essentieel boek. Lezing zorgt dat je goed in de gaten gaat houden of je door beoefening van jouw vorm van spiritualiteit jezelf niet mee laat slepen in illusies maar geaard blijft. Biast Self insistense of confirmation bias noemde Ooi Han Kean dit en Jeff Brown gaat daar dieper op in. Het tweede deel van het boek is helaas een beetje overbodig en ramt de boodschap erin. Maar als je niet weg wilt zweven is dit boek een waardevolle waarschuwing.

Positiviteit is op zichzelf natuurlijk niet schadelijk; het is niet giftig maar het wordt giftig gemaakt zodra we negatieve aspecten volledig uit proberen te bannen. Alles heeft zijn yin en yang kant dus denken dat alles vanzelf goed komt zolang je er maar bij blijft glimlachen, of dat je altijd dankbaar moet zijn voor wat je hebt omdat er altijd voorbeelden te vinden zijn van mensen die het nog slechter hebben getroffen dan jij zijn goede voorbeelden van giftige positiviteit.

Giftige positiviteit is hoe we meestal met een hartenkreet van een ander omgaan; het in je eigen geheugen opdiepen van een soortgelijke ervaring en dan kenbaar maken dat je weet hoe iemand zich voelt en ze eventueel ook nog erbij vertellen wat jij in dat soortgelijke geval gedaan hebt, of gedaan zou moeten hebben. Op die manier verleg je dus de aandacht naar jou en vermijd je echt te luisteren naar wat iemand je probeert te vertellen.

Dr Whitney Goodman is een therapeute die aan de hand van dit zeer inzichtelijke boek uitlegt hoe je op een gebalanceerde manier om kan gaan met je eigen en andermans problemen. Negeer de negatieve aspecten niet maar durf ze aan te pakken zodat je problemen daadwerkelijk op een positieve manier aan kan pakken.

De Qi stromen in ons lichaam beschreven vanuit de acupunctuur. Daniel Keown is naast acupuncturist ook embryoloog en beschrijft op weergaloze manier hoe het lichaam zich in de baarmoeder ontwikkeld via een proces dat neerkomt op de open close beweging die we uit Qigong kennen.

Tijdens het bestuderen van Qi is het bijna onvermijdelijk dat je bij de Quantum Fysica uitkomt. Qi wordt min of meer beschreven als het fijnste sub atomaire deeltje. Het boek van Gary Zukav werd al in de jaren 70 geschreven en onze kennis van de Quantum mechanica is intussen verder gevorderd maar de essentiële vragen zijn dezelfde gebleven. In dit boek wordt o.a. verteld hoe een stel Quantum fysici met een een Taji meester in gesprek raken over wat deze meester Woe-Li noemt: organische energie. Organisch implementeert dat energie leeft. Duizend jaar oude wijsheden uit China blijken naadloos te kloppen met Quantum theorieën. Geen makkelijk boek, want voor Quantum mechanica blijft gelden dat hoe meer je erover leert hoe minder je er van snapt, maar de inzichten zijn prachtig en geven een blik op het Qi veld van onbegrensde mogelijkheden.

Het brein is een orgaan en geen computer. In the Extended Mind wordt beschreven hoe we ons belangrijkste orgaan op een echt intelligente manier kunnen gebruiken, en dat reikt veel verder dan ons innerlijke wereldje. Ons brein filtert alle indrukken en prikkels die we vanuit onze omgeving opvangen, maar is ook op een holistische wijze onlosmakelijk verbonden met de omgeving. Als je het volle potentieel van je brein wilt leren benutten is het raadzaam gebruik te maken van die verbindingen. Annie Murphy Paul onderzocht hoezeer de werking van ons brein afhankelijk is van externe connecties. Hoe je de werking van je brein versterkt door je omgeving in te zetten, hoe je het brein in groepsverband effectiever kan gebruiken dan in je eentje, dat het kopiëren van handelingen en gedachten van anderen je eigen gedachten kan verbreden en nog veel meer. Aanrader voor iedereen die in het onderwijs werkzaam is!

Wild Once – Vivianne Crowley

Wanneer je, zoals ondergetekende, op zoek bent naar de verbinding tussen Oosterse en westerse filosofische en religieuze inzichten dan is dit boek een echte eye opener.

Wat een fantastische schrijfster is Vivianne Crowley. Ze weet bij mij precies de juiste snaar te raken met een mengeling van eigen ervaringen op het gebied van Wicca, rituelen en energieën vermengt met een groot historisch besef wat betreft zo’n beetje alle religieuze stromingen die op deze aarde rond zijn gegaan.

Vivianne haar achternaam is geen bewust gekozen schrijvers pseudoniem dat naar Aleister Crowley verwijst. Deze groot magiër komt wel aan bod in dit veelzijdige boek.

Moeiteloos passen de puzzelstukjes in elkaar. Godheden over de hele wereld komen voort uit precies dezelfde energie en wanneer verschillende culturen elkaar ontmoeten worden godheden en de bijpassende rituelen moeiteloos opgenomen en, wanneer de overeenkomsten groot zijn, vermengd met al bestaande lokale goden.

Oude bijna vergeten energieën en godheden kunnen weer nieuw leven ingeblazen worden. Niet door krampachtig oude gebruiken en rituelen in ere te herstellen maar door nieuwe rituelen te creëren die naadloos aansluiten met de wereld van nu.

Mooiste inzicht is dat alles uiteindelijk afkomstig is uit een universele energie. De zienswijze van Crowley op universele energie komt daarmee bijna precies overeen met de Oosterse Tao of Dao. Vanuit deze energie ontstaan niet alleen energieën met een richting (zoals  yinyang) waar alle elementen weer hun oorsprong vinden, maar ook een divers palet aan energieën die op en tegen elkaar inwerken. En die zou je goden kunnen noemen.

Verder was ik ook erg onder de indruk van de enorme tolerantie en compassie die uit het wereldbeeld van de Wicca spreken. Zelfs het Christendom, de meest intolerante godsdienst, en andere op patriarchale leest geschoeide monotheïstische zienswijzen blijken, wanneer je ze van hun scherpe randen ontdoet veel beter te passen in de zienswijze van universele liefde.

Wild Once is helaas (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar als je Engels kan lezen dan is dit boek echt een must read!