Mijn naam is Leen Steen. Ik ben een door het Chi Neng Instituut gecertificeerd instructeur Chi Neng Qigong. Na het behalen van mijn diploma instructeur Chi Neng Qigong level 1 in augustus 2016 ben ik begonnen met het geven van lessen in het Klooster Oude Noorden.

In september 2017 opende ik mijn eigen lesruimte op de bovenverdieping van mijn woonhuis aan de Boreelstraat 49a te Rotterdam.

In oktober 2018 behaalde ik mijn certificaat voor lesgeven in Xin Shen Yuan (Chi Neng Qigong level 2 -Op dit niveau versterk je de Qi-stroming in je lichaam)

Maart 2021 heb ik level 3 van de opleiding behaald en sindsdien ik geef ook les in Whu Yuan Zhuang (Chi Neng Qigong level 3 -training van de Qi in de organen) aan verder gevorderde leerlingen.

Daarnaast verdiep ik me in martial arts Qigong, traditionele Qigongvormen, Taji en Acupressuur. Ik gebruik deze vormen af en toe in mijn lessen. Voor de afwisseling en omdat het leuke en mooie bewegingen zijn.

Ik geef elke maandag tot en met vrijdag les in mijn eigen lesruimte aan de Boreelstraat te Rotterdam (Blijdorp).

Voor tijden klik hier.

Voor meer informatie over aanmeldingen klik je op Mijn Lessen

Podcast Chi Neng Healing:

Fafany Fay in gesprek met

Leen Steen

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografie Leen Steen

Na een lange carrière in de muziekwereld besloot ik in 2012 om mezelf in Chi Neng Qigong te gaan verdiepen. Van keiharde muziek naar de zachte bewegingen van Qigong!

Mijn goede vriend André de Fretes introduceerde me in deze Chinese meditatieve bewegingsleer en hij was mijn eerste leraar. André gaf les aan een klein groepje mensen die voor een groot deel uit zijn familieleden bestond. In deze groep kreeg ik mijn eerste kennismaking met het Chi-veld; een bijzonder sterk Chi-veld! De oefeningen kwamen dan ook binnen als een spreekwoordelijke vrachttrein.

André de Fretes (RIP)

Ik voelde me na elke les zo rustig en tegelijk zo energiek en begon al snel ook thuis te oefenen met behulp van de level 1 CD van Patricia van Walstijn.

Naarmate ik meer trainde werd het effect dat Chi Neng Qigong op mijn gezondheid had steeds sterker. Ik had een aangeboren hartafwijking (gat in de tussenwand) waar ik op mijn 14e voor ben geopereerd. De eerste 25 jaar na de operatie had ik nergens last van maar toen begon het littekenweefsel van de operatie op te spelen en kreeg ik last van een hartritmestoornis. Ik meldde me in 1999 bij mijn huisarts die een hartslag van 185 slagen per minuut in rust constateerde.

Daarna onderging ik zo’n beetje het complete arsenaal aan medicamenten en ingrepen dat de westerse wetenschap te bieden heeft: bètablokkers (met bijwerkingen die erger waren dan de kwaal) afgewisseld met digoxine (het goedje waarvan men Lucia de B. destijds verdacht patiënten mee te hebben vermoord), meerdere cardioversies (hart wordt met elektroshock een paar seconden stilgezet en vervolgens weer heropgestart) en ablaties (men maakt nieuwe littekens in het hart die de circulatie van elektrische impulsen veroorzaakt door de oude littekens moeten doorbreken).

Al deze ingrepen werkten korte tijd waarna het probleem weer net zo hard terug kwam.

Het beoefenen van Qigong heeft niet voor een miraculeuze genezing gezorgd, maar wel dat ik normaal kan functioneren. Een paar jaar verder kreeg ik steeds meer grip op mijn hart en weet ik het hart onder controle te krijgen als ik een aanval van hartkloppingen heb. Verder is mijn conditie met sprongen vooruit gegaan en voel ik me daarnaast ook geestelijk gezonder en ruimer. Ik heb veel vertrouwen in de oefeningen opgebouwd en weet dat ik nog maar aan het begin sta van wat ik lichamelijk en geestelijk met Qigong kan bereiken.

Dat besef geeft me een enorme levenslust!

Chi Neng Qigong heeft niet alleen een sterk effect op het lichaam maar ook op de geest en de emoties. Door het in jezelf te keren leer je geest en je lichaam steeds beter kennen en kom je telkens voor verrassende inzichten te staan.

Zoals bijna iedereen in de westerse wereld luisterde ik niet naar de signalen die het lichaam verzendt. We worden teveel afgeleid door de tienduizenden beelden en geluiden die we dagelijks vanuit de buitenwereld over ons heen gestort krijgen.

Men gaat er vaak vanuit dat je als beoefenaar eerst aan een sterk lichaam gaat werken waarna de geest op afstand volgt. Dit klopt niet helemaal; met Qigong wordt de geest tegelijkertijd met het lichaam versterkt.

Hoe kan het ook anders: lichaam en geest zijn één!

Wat anderen over Mu-Long Qigong en Leen Steen zeggen

Merie: “Ik ben over het algemeen een nuchter persoon die weinig moet hebben van zweverige Oosterse theorieën, maar ben inmiddels een groot fan van Chi Neng Qigong, niet in de laatste plaats door Leen. Zijn rustige en enthousiasmerende manier van lesgeven maakt dat je je meteen op je gemak voelt. En als je dan wat verder bent met de oefeningen en echt gaat voelen dat de energie door je lijf stroomt, dan is dat een geweldig gevoel. Zeker de level 1-oefeningen zijn heel goed te doen voor niet-atletische mensen zoals ik en door de herhaalde bewegingen heb je na twee uur echt het gevoel zowel gesport als gemediteerd te hebben. Ik zou zeggen: probeer het zelf en ervaar.”

Liesbeth: “Leen geeft prettig les en na een avondje qigongen voelt het hoofd leeg en het lijf soepel. Doe het jezelf cadeau!”

Ron: “Mijn eerste gong gedaan. Blijven ontwikkelen. Focus groeit. Ik voel steeds beter wat ik kan verbeteren. Ik voel steeds beter wat ik doe. Leen, bedankt voor je inspirerende lessen.

Joe: “Sinds ik bij Leen Chi Neng gaat alles beter met mij. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. In dit geval zeg ik: bij twijfel DOEN”

Edith: “Sinds een tijdje kom ik wekelijks ‘chi neng qigongen’ bij Leen en dat bevalt heel goed! Ik heb het gevoel dat mijn hele lichaam na een Qigong-avondje in beweging is geweest en dat de energie goed is gaan stromen. Wonderlijk hoe zulke rustige bewegingen zoveel teweegbrengen.
Het is voor iedereen goed te doen. Soms voel je door de herhalende bewegingen je spieren wel, maar dat vind ik juist prettig. Leen doet alle bewegingen goed en rustig voor, maar vertelt ook graag over de theorie en heeft lekkere thee voor en tijdens de les. Ik kan het van harte aanbevelen!”

Amanda: “het is nog gezellig ook. Geen vervelende sportschool maar een warme prettige lesruimte waar je je meteen, op je gemak voelt… kortom… een aanrader!”

Robert: “Ik had last van trillende handen door langdurige overspannenheid, dat was na de les altijd weer over. Heerlijk om te doen, zeker als er geen klok hangt.”

Jeremy Erwin: “You definitely feel the Chi-benefits. By the intention during the practice, teaching and atmosphere in the group Chi energy starts streaming spontaneously from anywhere to all and to you. And that’s the revelation. Not just only a scoop.”