Level 2 – de Body & Mind methode

Na 2 jaar training, 4 gongs (een oefening die je 100 dagen achter elkaar elke dag uitvoert) een examen voorbereidingsdag en twee examendagen kan ik me met trots instructeur level 2 noemen.

De oefeningen van level 2 zijn meer op het lichaam (de bodily qi) gericht. Die van level 1 zijn meer meditatief. Dat wil overigens niet zeggen dat de geest bij level 2 oefeningen geen rol speelt; in tegendeel zelfs. De geest wordt rustiger en krijgt een diepere focus. En dat heeft weer invloed op de manier waarop je level 1 oefeningen traint en uitvoert.

Het is overigens niet zo dat level 2 pas na level 1 getraind mag worden. De meeste mensen die Qigong gaan trainen zijn op zoek naar rust en focus en beginnen bij level 1. Maar er zijn ook mensen die op zoek zijn naar (innerlijke) kracht. Die zijn meer op hun plaats bij level 2. Maar er is nog een categorie leerling die gebaat is bij level 2 oefeningen, juist omdat zijn/haar geest makkelijker bereiken dan de meditatieve oefeningen van level 1. Ik doel op personen met een drukke geest die moeilijk tot rust gebracht wordt. Persoonlijk geloof ik niet in labels als ADHD, maar feit is dat meditatieve bewegingen niet bij iedereen onmiddellijk de geest ontspannen. Er zijn mensen die er kriegelig van worden. Ik raad in dat geval aan met level 2 oefeningen te beginnen. Met level 2 oefeningen kan je ook rust en sterkere focus bereiken maar dan door middel van hard werk aan een stevige training waarbij je je (pijn) grenzen opzoekt.

Kom het eens een keer uitproberen!

Hieronder een verslag van mijn persoonlijke vorderingen in de level 2 oefeningen:

De staat van mijn training in level 2

Lesgeven in Chi Neng Qigong is precies zoals Pang Ming Laoshi beschrijft de beste manier om een snelle progressie te realiseren. Ik kijk elke dag uit naar de lesuren, het ontmoeten van leerlingen en het luisteren naar hun verhalen over wat Qigong bij ze teweeg brengt.

De interactie tussen de oefeningen van level 2 en die van level 1 die tijdens mijn persoonlijke training ontstond was prachtig om te ervaren. De Lift Chi Up, Pour Chi Down werd onder invloed van de body & mind weer meer intens. De Qigong-staat bereiken werd steeds eenvoudiger en is nu een kwestie van een klik maken.
Afleidende gedachten zijn er nauwelijks nog. Dit geldt overigens alleen wanneer ik voor de klas sta. Tijdens mijn solo trainingen doe ik er iets langer over om de kalme qigongstaat te bereiken en heb ik meer tijd nodig om alles van me af te laten glijden.

Mijn eerste doorbraak bij de body & mind kreeg ik voor ik met de gong begon. Ik merkte dat ik me als de oefening (te) zwaar werd via bai-hue (de kruin) qi naar mijn onderste dantian kon laten stromen wat de oefening onmiddellijk minder zwaar en na wat oefening zelfs licht maakte. Ik zag een beetje tegen de gong op. Ik heb de body & mind bijna een jaar 3 tot 6 maal per week geoefend voordat ik aan de gong begon. Maar na deze ontdekking werd de oefening al snel zo makkelijk dat ik hem ook steeds heftiger begon uit te voeren.

De gong werkte sterk op mijn hart. Vooral de oefeningen voor armen en schouders. Het voelde vaak als een soort hartmassage. In het begin was dat soms angstig maar mijn vertrouwen groeide snel.

Ik werd door zowel Harry als Patricia (mijn leraren aan het Chi Neng Instituut) erop gewezen dat ik te hard werkte tijdens de uitvoering van de body & mind. Nu houd ik van een stevige training, maar ben toch bij mezelf gaan onderzoeken hoe ik de oefeningen anders kan aanpakken. Al gauw ontdekte ik dat de oefening veel minder zwaar en tegelijk dubbel zo intens wordt als ik alle spiergroepen behalve die waar de het onderdeel van de oefening specifiek op is gericht bewust ontspande. Dat was een doorbraak. Ontspan waar mogelijk. Dat kost je veel minder energie en de focus komt veel makkelijker bij de meridiaan die je traint te liggen. En ja: intent arrives, qi arrives.

Mijn grootste uitdaging van deze trainingsperiode kwam ongeveer 11 weken geleden op mijn pad. Ik had de langste klachtenvrije periode die ik ook heb gehad achter de rug. Vlak voor de workshop van Arianne (ook een instructeur van het Chi Neng instituut) tot half mei had ik geen enkele last van hartritme stoornissen totdat het notabene tijdens het lesgeven weer toesloeg. Dat was nogal teleurstellend maar het was niet moeilijk er tamelijk kalm onder te blijven en me niet door de teleurstelling te laten overmannen. De terugkeer van de stoornis gaf me het inzicht dat deze veel meer in mijn geest ontspringt dan dat hij lichamelijk is. De praat over littekenweefsel is onzin. Stress is een factor die mijn hart doet ontsporen, maar ook euforie. Ik zoek het middenpad.

Op het moment dat ik met de laatste 10 dagen van de tweede gong van de body & mind bezig was trainde ik de hele body & mind daarnaast ook ongeveer 3 maal per week. De vooruitgang ging snel. Gisteren kreeg ik mijn handen echt plat op de grond bij oefening 5.(bend body, arch back) Verder doe ik dagelijks een chen qi (15 minuten) en doe daarnaast regelmatig een chen bi van 5 minuten. Die oefening is een eitje aan het worden. Verstand op nul en langzaam ademen. Om de 4 ademhalingen verstrijk een minuut.

Ik val gestaag af en ik voel me goed. Gemiddelde hartslag in rust is gedaald naar 58 bpm (voor een sporter is dat een hele mooi ritme).

Haula Leen

Geef een reactie