De meerwaarde van een gong

Een gong uitvoeren betekent dat je dezelfde Qigong oefening 100 dagen achter elkaar elke dag beoefend. Mis je een dag, dan moet  je weer van voren af aan beginnen.

Het is dus zaak je zelfdiscipline te cultiveren zodat je geen dag mist en het dagelijks oefenen in je levensritme opgenomen wordt.

Het woord Qigong bestaat uit qi = energie en gong betekent veel tijd en aandacht besteden aan het ontwikkelen van een vaardigheid. Maar ook die goede gewoonte ontwikkelen en koesteren, en een goede houding cultiveren.

Je cultiveert het vermogen om in je hoofd én lichaam de knop om te schakelen. Een schakeling die je op elk gewenst moment kan omzetten van activiteit en inspanning naar ontspanning en rust.

Om teleurstellingen te voorkomen moet je niet verwachten dat je dit allemaal in die eerste 100 dagen gaat bereiken. Maar de aanzet ernaar is er dan, het is iets dat aan je blijft kleven.

De Canadese dokter en schrijver Gabor Maté noemt een verslaving “een gewoonte die je tijdelijk verlichting in je lijden brengt.” In dat licht zou je het beoefenen van Qigong ook kunnen zien, maar dan zonder de schadelijke bijwerkingen die een verslaving aan middelen of goederen veroorzaakt. (alcohol, drugs, gokken, eten, seks, kopen en noem het maar op).

Onder invloed van Qigong oefeningen takelt je lichaam niet af, in tegendeel. En je geest raakt niet afgestompt, in tegendeel.

Toen ik Qigong ontdekt had begon ik na ongeveer 10 lessen te hebben gevolgd vaker te oefenen met behulp van een audio cd. Daarna liep mijn frequentie van oefenen snel op van 2x per week naar bijna dagelijks. Bij elkaar beoefende ik 3 maanden Qigong voordat ik met mijn eerste gong begon; en dat is gemiddeld genomen best snel. Het kan (en mag!) ook een jaar duren, terwijl andere mensen na een eerste les al met een gong beginnen. Je bent niets verplicht; maar laat de behoefte meer te oefenen groeien. Langzaam of snel is aan jou, maar werk er wel naartoe.

De LCU is de meest geschikte oefening voor je eerste gong. Deze oefening zorgt dat je heel veel Qi verzameld; een goede basis voor verdere ontwikkeling. Uiteraard is het makkelijker te beginnen met een gong als je de bewegingen in de basisoefening van Lift Qi Up, Pour Qi Down (LCU) een beetje door hebt en de structuur van de oefening hebt leren begrijpen.

Zelfdiscipline is heel belangrijk want je ontdekt al gauw dat er een sterke en geslepen tegenstander in jezelf verborgen zit; Je monkee-mind, dat lastige stemmetje in je hoofd, is in staat duizenden zeer valide klinkende redenen te bedenken om NIET te hoeven trainen.

Meest gehoorde excuus: ik heb geen tijd!

Maar als je alle verloren momenten die op één dag voorbij trekken bij elkaar optelt en je bijvoorbeeld bedenkt dat je als gemiddelde Nederlander dagelijks 20 minuten lang reclame boodschappen tot je neemt ga je tijd wellicht anders zien. In die tijd had je ook Qigong kunnen oefenen. Tijd moet je maken.

Tweede excuus: het is altijd te druk in huis met partner, kids en andere sociale verplichtingen. Vervolgens zit je nog achter de TV terwijl de rest van de familie zich al teruggetrokken heeft. Je had nu ook Qigong kunnen oefenen. Dat geldt ook voor de ochtenduren als partner en kids nog op één oor liggen. Een gong mag best een beetje moeite kosten!

Derde excuus: waar doe ik het allemaal voor; een periode van een paar weken waarin je heel snel progressie maakte wordt opeens afgewisseld met een periode waarin  het lijkt dat je helemaal stil staat en er niets (meer) met je gebeurd. Alsof de transformatie, die eerst zo overduidelijk voelbaar was, helemaal is verdwenen. Je gaat twijfelen aan het nut van je oefening. Maak je echter geen zorgen; je wordt op de proef gesteld omdat je tegen een nieuw niveau aan het ophikken bent. Je geest heeft de smaak te pakken en wil verder transformeren, maar je lichaam houdt de verandering nog tegen, bang om los te laten. Of precies andersom: je lijf wil door, maar het lukt je geest nog niet de volgende stap te zetten. Het is alsof je tegen een hoogte aankijkt en je nog niet voor kan stellen dat je daar ooit tegenop zoal kunnen klimmen.

Ga stug door; er komt een dag dat je voelt dat je een trede hoger bent gestegen. En het mooie is dat je dat niveau heel makkelijk vast kan houden. Eenmaal gestegen daal je niet zomaar meer. Haula!

Het uitvoeren van een gong zorgt dat je door alle mogelijke smoezen heen gaat breken. ‘Be stronger than your excuse!’

Bedenk je dat je mind onder controle staat van wat op een vreemde vorm aangeleerde gewoontes. Dat zorgt dat het niet van veranderingen houdt.

Je monkee mind kan je bijvoorbeeld wijs maken dat die Qigong oefeningen je uit je evenwicht brengen. Er vind  een transformatie plaats en je mind kan niet voorspellen waar dat allemaal naar gaat leiden. En daar houd het helemaal niet van; je mind hangt aan veiligheid. In Qigong benoemen we niet voor niets dat we ‘het domein van de veiligheid verlaten voor het koninkrijk van de vrijheid’.

Inderdaad zal je af en toe door diepe dalen gaan wanneer je je blik naar binnen richt en je trauma’s, angsten, verdriet, woede en noem maar op (her)ontdekt die je diep weggestopt hebt. Je mind is geconditioneerd om al die zaken veilig weg te blijven stoppen.; dat is die (schijn) veiligheid. Want alle weggestopte pijn, trauma en emoties komt een keer terug omhoog. En omdat dat gebeurd wanneer je ontspannen bent, zorgt die weggestopte pijn dat je dus nooit meer echt kan ontspannen en je leven een grote contractie wordt. Een spanning en vervorming die tot de meest ernstige kwalen kan lijden.

Een gong is een middel om de gewoonte je pijn te verstoppen te leren doorbreken. Niets van wat je in jezelf (her)ontdekt is nieuw voor je. Diep van binnen weet je wat je je weggestopt hebt. Het mooie is dat zodra je leert je echt over te geven, echt te accepteren wat er allemaal in je zit, het helemaal niet zo moeilijk is om het te aanvaarden en vervolgens los te laten; je was geconditioneerd door angst.

Tips:

  1. Begin met een gong zodra je merkt dat je genoeg Qi hebt verzameld. Gun jezelf de tijd om je reservoir van Qi in je onderste Dantian (onderbuik) te vergroten. Als je net begint trek je bij één wekelijkse sessie genoeg Qi aan om een week vooruit te kunnen.. Tijdens elke nieuwe sessie neem je meer Qi op en uiteindelijk ga je vanzelf voelen dat je wel meer kan gebruiken dan wat je met één les per week aan Qi verzameld. Op zo’n moment kan je aan een gong beginnen.
  2. Kijk voor jezelf of je het fijn vindt om dagelijks op een vast tijdstip te oefenen of juist helemaal niet. Persoonlijk vind ik op de klok werken een gruwel, maar ik ontdekte wel dat ik graag voor 12 uur ’s middags mijn gongs doe. Dat komt omdat je er dan de hele dag door het meeste profijt van hebt. Maar de Lift Qi Up kan er ook voor zorgen dat je voor het slapen gaan lekker ontspant en je daardoor van een veel betere nachtrust geniet. Zoek je eigen weg!
  3. De dagelijkse herhaling van je oefening maakt je ervan bewust dat het uitvoeren van de bewegingen alleen effect heeft als je je hele hart in de oefening legt. Misschien bemerk je op een dag dat je tijdens de 100 dagen mechanisch beweegt terwijl je hoofd toch ergens anders is en niet bij je oefening. Zodra je dit merkt kan je jezelf eraan ergeren dat je op deze manier je tijd verspilt. En dat is prima want nu is het een uitdaging je oefening weer helemaal bewust uit te voeren.
  4. Het kan gebeuren dat een recente gebeurtenis of een situatie je zo uit je balans trekt dat het bijna onmogelijk lijkt om het los te laten. Zie dit ook als een uitdaging; als teken dat je in actie moet komen, de situatie op moet lossen of neutraliseren zodat je tijdens je oefening de knop weer bewust om kan zetten naar ontspanning.
  5. De beste oefening om je eerste gong mee te doen is de Lift Qi Up, Pour Qi Down oefening. De Lift Qi Up accumuleert de meeste Qi; een prachtige basis voor eventuele volgende gongs.
  6. Als je de smaak van gongs volbrengen eenmaal te pakken hebt kan je een andere lichte oefening zoals de Sway La Qi als gong kiezen.
  7. De de 3 centres merge is al wat zwaarder. Begin met 10 minuten en probeer dat tijdens de gong langzaam op te trekken tot minimaal een half uur – Doe bijvoorbeeld de oefening de eerste 20 dagen 10 minuten, dag 20 tot 40 15 minuten etc.
  8. De wall squats en Cranes Walk zijn fysiek best een uitdaging, maar supergoed om in een gong te doen.
  9. Zwaardere oefening als Chen Chi en Chen Bi (beiden moet je minimaal 15 minuten per dag volhouden) zijn weer een hele stap verder. Zelf begon ik na 5 jaar trainen en gongs doen pas met deze oefeningen in een gong te doen. Maar als je een hoog niveau wil bereiken zijn deze oefeningen echt een aanrader.
Supergong:
Een normale gong laat je 100 dagen duren. Een supergong is de oefening bij elkaar 1000 uur uit te voeren. Er is een oefening die echt geschikt is om een supergong mee te doen en dat is de 3 centres merge.  De 3 centres merge is een oefening die je al instructeur eigenlijk aan moet leren altijd dagelijks te blijven doen en een supergong helpt je deze gewoonte tot diep in de kern van je lijf en geest vast te zetten. De centres merge is pas echt effectief als je hem minimaal 30 minuten per dag doet. Een supergong duurt op die manier minimaal 2000 dagen, maar het is niet ondenkbeeldig dat je hem na verloop van tijd een uur per dag gaat doen. (Li Hongshi doet dat bijvoorbeeld al tientallen jaren).
Tip: als je facebook gebruikt: wordt lid van de FB groep ‘1000 hours of standing Zhan Zhuan 
 
Laat je niet afschrikken door deze getallen: 100 dagen een Lift Qi Up pour Qi Down uitvoeren geeft al een opmerkelijk goed resultaat; we hoeven niet allemaal leraren en healers te worden. Met de Lift Qi Up leer je jezelf te helen en dat is al heel wat.
 

Donderdag 28 september 2023; de 365e dag van mijn supergong

Geef een reactie